top of page

ÇOMÜ'de Yapay Zeka Destekli Damla Sulama Otomasyon Sistemi Geliştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) uzmanları, çeltik tarlalarında su israfını önleyip yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan yapay zeka destekli damla sulama otomasyon sistemi geliştirdi. Sistem, hava durumu ve nem faktörü gibi verileri anında işleyerek sulama yapılmasını sağlıyor ve patent başvurusu için hazırlıklar devam ediyor.

23 Şubat 2024
Çanakkale
comude-yapay-zeka-destekli-damla-sulama-otomasyon-sistemi-gelistirildi

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) yapay zeka teknolojisi destekli proje çalışmalarını sürdüren uzmanlar, çeltik tarlalarında su israfını önleyip yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan damla sulama otomasyon sistemi geliştirdi.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Kızıl başkanlığındaki araştırma ekibi, Dijital Tarım Laboratuvarında tarım alanında yapay zeka destekli projeler üzerine çalışmalarına devam ediyor.
Proje kapsamında geliştirilerek testleri başarıyla tamamlanan otomasyon sistemi, tarlaya kurulan sensörler ve devreler yardımıyla android cihazlarla bilgi alışverişi yapabiliyor, hava durumu, yağış miktarı, nem faktörü gibi çok sayıda veriyi anında işleyip buna göre sulama yapılmasını sağlıyor.
Oluşturulan ara yüzden yaptığı yönlendirmelerle çeltik üretiminde suyun fazla kullanımını önleyen, yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan ve geliştirilmesi için çalışmalara devam edilen otomasyon sistemi için bu sene patent başvurusunda bulunulması planlanıyor.
Prof. Dr. Kızıl, yapay zekanın tarım alanında giderek artan önemine vurgu yaparak, projelerinin Türk çiftçisine akıllı ve pratik çözümler sunmayı hedeflediğini belirtti.

ÇOMÜ'nün Çeltik Tarlalarındaki Su Tasarrufu Projesi

Çanakkale

Etiketler
bottom of page